maq, nie znasz chyba mozliwosci maszyn...
poza tym co... chcesz kolesia zmusic zeby gral pseudo live z nieswojej muzy? rownie dobrze moze pykac na traktorze....
a granie z cd.... od kiedy sie kojarzy z wiksiarstwem... calr cox, umek, pets.... to viksiarze?
nice
dobry dj i na grzebieniu zagra.
kup najlepiej urzywany sprzet, jakies numarki albo omnitronici, beda sie rozjeżdzać, i chujowy start maja .... no ale na technicsy kasy nie masz:/ mixer dobry by był dla Ciebie gemini pmx 140 i chuj ponizej 2 tys powinno byc
KneDEEP :
maq, nie znasz chyba mozliwosci maszyn...
poza tym co... chcesz kolesia zmusic zeby gral pseudo live z nieswojej muzy? rownie dobrze moze pykac na traktorze....
czemu pseudo ?? Chyba nie znasz abletona ...
Maszyny wysiadają przy tym - mówie Ci. Ableton to połączenie programu do robienia muzy (który swoją drogą jest 100x lepszy od Fruity Loops) i maszyna do mixowania. Wszystkie efekty , pluginy etc. które używałeś do robienia muzy , możesz użyć podczas mixowania. Czy to daje nieskończone możliwości edycji wałka grając live ?? Tak ! I dlatego Traktor może się jebać . Traktor daje Ci max 4 źródła dźwięku , z Abletona możesz mieć tyle ile Ci się podoba.
Wielu live act'owców przeszło na Abletona , bo jest praktyczny i wygodny.
A od kiedy mi się CD kojaży z wiksiarstwem ?? Od ZAWSZE - najebani/przećpani dyskotekowi prezenterzy jebiący co przejście patataje i drąc się JAAAAZZZDDDAa żeby zagłuszyć ten western.
Co do wymienionych artystów - a tak! Sorry czasy ich świetlności mineły, teraz grają na odpierdol , ich wałki są bez polotu. Po to im CD , bo jest łatwiej i zbytnio nie musza ruszać mózgiem przy graniu. Mało kreatywna zabawa , dlatego Ci , któży chcieli coś pokazać więcej zainwestowali w abletona. Kreatywne i dające mase możliwości. Live 5 i Live 6 jest chyba pierwszym takim programem , który nadaje się i dla producentów i dla live act'owców i dla DJ'i. No offence żeby nie było - peace
Ok Maq ale przeciez on (jeszcze) nie ma aspiracji zeby stac sie polskim Hawtinem i tak wymiatac. A ty urzywasz podczas swoich setow Abletona? watpie
kurwa Maq jestes kozak w huj
kurwa koles se chce sobie w domu popykac i mozolnie sie uczyc a Ty wypierdalasz z Abletonem
i te Twoje przemyslenie co do CDkow, buhahahahahahahahah
Agululi tez pojechales ze sobie zgrala pare ulubionych walkow na CD playerach, wrzucila na serwer i udostepnila nam, od tak do posluchania, dla zabawy!
wiem wiem, chcesz udowodnic ze jestem MEGA profesjonalista, tylko po jhuj przy tym krytykowac innych, "granie z CDkow - WIXIARSTWO" - brawo dla tego pana
Pozdro from Poznan niedaleko Manieczek (stolica jazdy i Wixy)
hahaha
Ostatnio edytowany przez biaggi0303 (2006-10-25 10:16:24)
biaggi0303 :
kurwa koles se chce sobie w domu popykac i mozolnie sie uczyc a Ty wypierdalasz z Abletonem
Agululi tez pojechales ze sobie zgrala pare ulubionych walkow na CD playerach, wrzucila na serwer i udostepnila nam, od tak do posluchania, dla zabawy!
wiem wiem, chcesz udowodnic ze jestem MEGA profesjonalista, tylko po jhuj przy tym krytykowac innych, "granie z CDkow - WIXIARSTWO" - brawo dla tego pana
hahaha
jazda jazda jazda jedziem kurwa
na cream MAuro z tego co widzialem tesh gral z CD on tesh jest Vixiarzem. Ekwador otwieraja ciekawe kiedy bedzie gral tam MAuro
Ostatnio edytowany przez PAncio (2006-10-25 10:19:40)
PAncio :
biaggi0303 :
hahahajazda jazda jazda
jedziem kurwa
na cream MAuro z tego co widzialem tesh gral z CDon tesh jest Vixiarzem. Ekwador otwieraja ciekawe kiedy bedzie gral tam MAuro
Umek, Picotto, Pet Duo... ja pierdole Ekwador daje rede
"grają na odpierdol , ich wałki są bez polotu. Po to im CD , bo jest łatwiej i zbytnio nie musza ruszać mózgiem przy graniu" - szkoda tylko ze wszyscy sa tepi w huj jak to zauwazyl Maq
oj juz widze jak Ty ruszasz mozgiem podczas grania, cala glowa Ci pewno lata od prawej do lewej
maq, pozwole sobie zauwazyc ze muzyke robie od 15 roq zycia i wierz mi lub nie znam abletona...
ale zanim koles zapragnie grac z abletka wypadalo by y zglebil wiedze na temat tworzenia muzyki... bo jak ccesz zeby zagral z tego.... powwycina fragmenty zinnych walkow ? .. no ciekawe ))
na mnie większe wrażenie robi kiedy kiedy jakiś live act ma wyjebany stoli różnymi maszynami bo widze że cos tam kręci i kiedy dodaje i odejmuje sampelki (HARDFLOOR czy GREEN VELVET) chociaż wiem tylko jak to wyglądało kiedys nie podoba mi się używanie tylko laptopa + mixer (przeciez taki ktos może udawac że gra a secik nagrany z lapa leci?)
od jakiegoś czasu wszyscy tylko piszą o sprzecie który używa liebing , + za to że koles troche eksperymentuje ale bez przesady bogiem to on nie jest i nie będzie ...100razy wole seta z gramów posłuchac...granie z gramów staje sie nudne bo porobiło się pełno nowych DJi którzy cos tam potrafią ale mało kogo zaskakują - poprostu grają , w secie godzinnym puszczą 10 kawałków i fajnie - zasnąć można
wydaje mi się że jak ktoś umie tak na prawde używac gramców to nigdy jego gra nie jest nudna - np. DAVE CLARKE czy kiedys BAD BOY BILL człowiek z niedowierzaniem patrzał co oni wyprawiają za tym niby bardzo prostym sprzetem...
co do Cd-ków to jak sie ma jakies promo kawałki na nich nagrane to trzeba czasem z nich zagrac (cały set to przesada i pójście na łatwizne)
p.s. niech każdy robi to na co ma ochote ...
KneDEEP :
maq, pozwole sobie zauwazyc ze muzyke robie od 15 roq zycia i wierz mi lub nie znam abletona...
ale zanim koles zapragnie grac z abletka wypadalo by y zglebil wiedze na temat tworzenia muzyki... bo jak ccesz zeby zagral z tego.... powwycina fragmenty zinnych walkow ? .. no ciekawe))
"robie od 15 roq zycia " --> a polecasz kolesiowi poczatkujacemu sprzet za ponad 12 tysiecy zlotych
niech on idzie do slepu dj i niech tam sie zapyta, bo tu na forum kazdy ma inne zdanie, jeden napierdaac chce ze sprzetu za 10 tys, jeden za 3 tys, jeden z cd, jeden z laptopa, kazdy ma inne upodobanie, kazdy ma inne zdanie na temat grania z winyli, na temat grania z laptopa i z prograsmow, niech kolega Mały sam sie zastanowi z czego chcialby grac
to tyle ode mnie
@@@@ Maqu pojechany przez polowe userow
asmonday nie wiem ale chyba nie zatrybiles zartu.. kekkkekkekekek
mysle ze koles by nie wiedzial jak obsluzyc owe maszynki...i doskonale sobie zdaje z tego sprawe ... ale ze ktos to bierze na serio..to juz nie moj problem...
a co do tego.. jesli nie ma kasy to niech poszuka dobrych ofert w sklepach.. za 2600 moze kupic jakies proste deki i mikser.. nawet widzialem promocje dekow za 650pln;] hyhy ale moze nie przesadzajmy z ta oszczednoscia.. . .
PAncio :
ale zawsze pozostaje milość do vinyla
KONIEC I BASTA
Dokładnie vinyl to wspaniały fetysz Na mnie działa bardzo
Do Małego-moim skromnym zdaniem nie ma sensu kupowac używanych decków Reloopa hmmmmm jesli juz to tylko nówki......hmmmmmm zalezy jak bardzo jesteś zdeterminowany, cierpliwy, ile masz samozaparcia w sobie, jak jesteś podatny na krytykę itd......jeśli wiesz na 100%,że tego chcesz to zainwestuj w bardzo dobre decki i jakiś max 2 kanałowy mixer-wystarczy Ci na baaardzo długo,bo zanim zaczniesz potrzebowac trzeciego kanału miną pewnie ze 2 lata.......kiepskie decki-z zajechanym silnikiem będą Ci utrudniały nauke i zniechęcą Cię bo będziesz sądził,że to Twoja wina,a nieznając się nie będziesz mógł ocenić czy to wina decków......2000 to troche za mało......hmmmmm.....myślę,że za 3000 na ebay.de zakupiłbyś już coś konkretnego (używane techy +mixer)-trzeba tylko trafić na okazję......
Ostatnio edytowany przez She*shu (2006-10-25 12:19:10)
wole stopy
A ja wolę dłonie jeśli już o częściach ciała mówimy hehhehehheh
@Maq z całym szacuneczkiem-ale radzisz chłopakowi granie z pirackiego Abletona i pewnie do tego używając pirackich wave'ów czy mp3??? Hmmmmmm ? W domu ok,ale jakby zaczął to robić na imprezach to byłoby baaardzo nie fair-a wątpię (skoro ma tylko 2000) by było go stać na zakup legalnego programu plus laptop (jeśli nie MAC to za każdym razem istniałoby duże prawdopodobieństwo,że się zawiesi podczas grania lub zjebie w inny sposób) hmmmmm kilkanaście banieczek jak się patrzy
Ostatnio edytowany przez She*shu (2006-10-25 14:24:59)
KneDEEP :
ale zanim koles zapragnie grac z abletka wypadalo by y zglebil wiedze na temat tworzenia muzyki... bo jak ccesz zeby zagral z tego.... powwycina fragmenty zinnych walkow ? .. no ciekawe))
o to mi chodzi żeby nauczył się grać , robić muze w abletonie , bo to ma sens.
Odradzam mu decki , bo vinyle żyją "pod kroplówką" - nie znasz dnia , ani godziny kied vinyl zniknie z djshop'ów , a jego czas nadchodzi. Nowych produkcji z techno wychodzi prawie tyle co nic i to się dało zauważyć już od początku roku , wytwórnie pare razy wydadzą jakieś stare wałki ,ale to będzie koniec, bo ileż można na litosć boską grać stare oklepane wałki , które znają wszyscy. Z kolei profesjonalny zestaw do robienia live act'ów kosztuje tyle samo co używany jaguar , więc sorry ;-)
Na + dla Abletona odpowiada to, że producenci mixerów itd. zaczyanają robić maszynki pod Abletona właśnie. Najlepszym tego przykładem jest chodźby xone 3d. Nikt teraz nie projektuje mixera żeby współgrał idealnie z cd playerem ,czy też deckiem. Wszyscy szczają równo na to. Teraz producenci chcą robić mixer, dzięki któremu będziesz mógł obsłużyć całe oprogramowanie , nie dotykając nawet klawiatury. Robisz muze nie od wczoraj i to całkiem ciekawą - masz zaplecze do live act'u. Jeśli Tobie miałbym proponować Abletona to tylko dlatego, że taniej by Cie to wyszło niż ładowanie kasy w następne urządzenia ,a to co masz obecnie mógłbyś używać jako dodatkowe źródło dźwięku. Nie wiem - różnie ludzie mieszają takie zestawy ;-) pomyśl nad tym
@chris85 - wkrótce tak... ma zajebiste efekty, które moge zsynchronizować z deckami i innymi urządzeniami , które czasem wykorzystuje podczas setów, dlatego chce kupić Xone 92 ,albo X3D , bo dzięki Xone moge podpiąć mase urządzeń , które mogą okazać się przydatne podczas setu.
@Biaggi - jakoś nadinterpretujesz to co pisze , ale chuj trudno... dobrze radze chłopakowi , bo
kupując teraz decki to może się rozmyśli , kase wtopi i nie odzyska tego co włożył w taki sprzęt - będzie stratny, a ostatnio dużo osób majaczy, że nie ma gdzie potrenować/ spróbować. Ściągnie sobie Abletona , poćwiczy , pogra i jak stwierdzi, że to nie dla niego to nic nie traci przecież :-/
Agulule zjechałem za granie z piratów i to na CD , bo tak większość mówi "granie dla przyjemności" , a apetyt rośnie w miare jedzenia ... tego typu historie znam , wiem jak się kończą i Twoje miasto jest najlepszym tego przykładem - popytaj w mieście o takie osoby jak np. Lcaise - DJ z pasją , zawziętościa do DJ'ki , zajebisty technicznie , a grać nie ma za bardzo gdzie, bo przyjdzie taki z kajetem na CD i gra za barek niszcząc w ten sposób rynek i odwala amatorke. Czy w Poznaniu dzieje się coś ciekawego ?? Nie jest zastój jak chuj i dobra impreza trafi się teraz tam raz na jakiś czas, o czym zapewnia mnie większość grajków z Posen. Poprostu jestem przeczulonych na takie i stąd taka , a nie inna reakcja na to co Agulula zrobiła. Mam pewną wiedze , którą chce się podzielić . Nie mylcie doradztwa z buractwem - prosze Was. Jak ktoś jest uczulony na krytyke to będzie gnił w tej samej dziurze , w której siedzi od samego początku. Chyba każdy dąrzy do tego by być najlepszy w tym co mu przyjemność sprawia no nie ?? Jak ktoś jest ignorantem i ma wszystko w dupie to potem wychodzą buble , Najgorsze co może być to niewiedza , a widze, że dużo osób wypowiada się nie mając jej. Podaje kolesiowi najlepszą alternatywe jaką może sobie teraz wybrać, a część osób zabiera głos do końca nie mając pojęcia o czym mówi. Kolo jest w takiej samej stuacji co Casper & Protecto , a co oni robią ?? Jedno wielkie gówno - ich mixy są dalekie do stwierdzenia "dostateczne" ,a co dopiero dobre , bądź bardzo dobre. Grają wszystko i nic , bo błądzą , są nowi i nie oswojeni. Zanim ukierunkują się na właściwą droge to może okazać się, że są daleko w tyle, a na nauke nowych rzeczy moze być już ciut za późno, bo będą mieli zaległości nie do odrobienia w krótrzym czasie. Vinyl super sprawa - kocham go wręcz, ale z roku na rok zwiększa się prawdopodobieństwo, że ten nośnik padnie i jeśli mu odradzam zakup decków to tylko dlatego żeby nie został za 2, czy 3 lata na lodzie bez mośliwości zakupu muzy, którą kocha na nośniku jakim jest vinyl.Ja w marcu chcąc kupić kilka ep'ek techno , które mogłyby pasować pod mój styl nie mogłem w zasadzie kupić ,bo już chyba nikt na vinylu, czy na CD ( o zgrozo) tego nie wydaje. Zostają net labelowe wydania , które są robione przez zazwyczaj mało znanych producentów, których nie stać na wydanie własnego krążka. Nie tylko ja narzekam na taki stan rzeczy i o tym można się przekonać. Na CD (grrrr) wychodzą w większości same zmixowane albumy . Nie wierzycie - chuj , porozglądajcie się dookoła i pomyślcie chwile co rynek oferuje Wam tak naprawde. Lapciak + mixer , albo serato/final + mixer - to jest to do czego dąrzy współczesny DJ'ing. Nie zgodzisz się z tym teraz ok - poczekajmy te pare lat . Jest wysoce prawdopodobne , że wtedy przyznasz mi racje . Brutalne ,ale prawdziwe. Żeby mnie nikt źle nie zinterpretował : vinyle pozostają dla osób, które już siedzą w tym od jakiegoś czasu , mają pewien zbiór i stać na ew. kupno nowego stuffu. Chcąc wprowadzić jakieś urozmaicenie troche zainwestują i jest ok. Dla nowego grajka zakup chodźby podstawowego setupu + cd/vinyl + final itd. to będzie bomba majątkowa. Kurwa granie w golfa dla takiego byłoby już tańsze , a wzbudziłby respect wśród lansiarzy z Business Center Club . Veteran ma te wydatki rozłożone na całą jego kariere i jego tak po kieszeni nie trzepie, a dla początkującego to jest poprostu za drogie i pozostając przy zestawiku decki/cd player + mixer idzie na świadomego samobója. 2000 na zestaw to w chuj mało - nawet dobrze się nie nauczy grać i stwierdzi, że będzie potrzebował sprzętu lepszej klasy. To już nie te czasy co kiedyś i o tym dobrze wiedzą Ci co grają, a współczesnych klubowiczów (mam przykład : większość z Was) mocno pierdoli z czego gra DJ, więc dlaczego koleś ma ponieść wtope?? Dlaczego nikt tutaj nie patrzy na to co będzie i jak to pogodzić z tym co mamy teraz?? To tylko taka polska mentalność , czy mi się zdaje ??
Zróbmy analize - ile ludzi graÅ‚o na vinylu w okresie 90-02 , a ile ludzi od 02 r. do dzisiaj i ile przeszÅ‚o na strone cyfry i czy ten wskaźnik roÅ›nie, czy maleje. Do przpeprowadzenia analizy polecam m.in' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników , gdyż jest to chyba najwiÄ™ksze forum skupiajÄ…ce ludzi z caÅ‚ego Å›wiata sÅ‚uchajÄ…cy i grajÄ…cy muzyke na poziomie . No i proponuje przeprowadzić ankiete na' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników . Do pewnych osób naprawde ciężko siÄ™ trafia ;-)
Nie oczekuje cudów ,bo tutaj niektórzy zmieniają światopogląd co 10 min , ale może trafie do tej garstki ... i żeby nie było - nie zamierzałem tutaj nikomu ubliżyć ani tym bardziej zgnoić
pc + oprogramowanie
sampler /groove roland sp-404 1400 pln
korg electribe sx1 1930 pln
mixer beringher ( czy jak to sie pisze) ok 1000
... za tyle mozna kupic jaguara? gdzie gdzie ? )
dla mnie granie tylko z abletona sucks... dlaczego? bo taki live mozna nawet grac z Fruity loops .. tylko trzeba głową ruszyc...
hawtina bardzo szanuje.. wiec nie myslcie ze pije tutaj do niego.... on wybiera taka droga grania wiec respekt... ja w kazdym razie mam inne podejscie chociaz nie ukrywam ze lapek z abletkiem tez do live by mi sie przydal z pewnych wzgledow.. ale bez niego tez mozna niszczyc! ciao
Maq wszystko rozumiem, ale skoro jestes taki konsekwentny pod wzgledem "piractwa" to na huj podpowiadasz chlopakowi: "...Ściągnie sobie Abletona , poćwiczy , pogra i jak stwierdzi, że to nie dla niego to nic nie traci przecież :-/... " ???
no i te wspomniane przez Niedzwiedzia sample itd, tez ma sobie sciagnac NIELEGALNIE z sieci?
grac z plyt pirackich (o zgrozzzzo), ale uzywac pirackiego programu jak najbardziej
peace
KneDEEP :
pc + oprogramowanie
sampler /groove roland sp-404 1400 pln
korg electribe sx1 1930 pln
mixer beringher ( czy jak to sie pisze) ok 1000
... za tyle mozna kupic jaguara? gdzie gdzie ?)
dla mnie granie tylko z abletona sucks... dlaczego? bo taki live mozna nawet grac z Fruity loops .. tylko trzeba głową ruszyc...
hawtina bardzo szanuje.. wiec nie myslcie ze pije tutaj do niego.... on wybiera taka droga grania wiec respekt... ja w kazdym razie mam inne podejscie chociaz nie ukrywam ze lapek z abletkiem tez do live by mi sie przydal z pewnych wzgledow.. ale bez niego tez mozna niszczyc!ciao
no ok ;-) respect ;-) może jakbym znalazł jakiegoś zioma, który mógłby Ci 100% wycisnąć z niego to może byś zmienił zdanie, ale nic na siłe ;-)
co do sprzętu do live - chodziło mi taki sprzęt z jakim łaził swego czasu speedy j ;-) dużo tego miał nie powiem, a ceny tych maszynek były ogromne stąd moje stwierdzenie, ze byś jaguara pewnie kupił
zgadzam sie z Maq iem,
a autorowi posta do 2 tys. proponuje 1 dek technics używany, na allegro mozna calkiem tanio kupic za 1400-1600 pln. do tego jakis mixer 2kanalowy (ja mam begringera vmx 200 od 2 lat i dziala dobrze). kupisz pare winylkow, 1 kanal podlaczysz pod kompa, 2 pod deka i bedziesz uczyl sie zgrywac. po jakims czasie mozesz dokupic 2 deka lub sprzedac sprzet z lekka strata.
pozdro i powodzonka
biaggi0303 :
Maq wszystko rozumiem, ale skoro jestes taki konsekwentny pod wzgledem "piractwa" to na huj podpowiadasz chlopakowi: "...Ściągnie sobie Abletona , poćwiczy , pogra i jak stwierdzi, że to nie dla niego to nic nie traci przecież :-/... " ???
no i te wspomniane przez Niedzwiedzia sample itd, tez ma sobie sciagnac NIELEGALNIE z sieci?
grac z plyt pirackich (o zgrozzzzo), ale uzywac pirackiego programu jak najbardziej
peace
hey hey ! Ściągnięcie abletona pod tym względem , że bawi się tym i potem może zadecydować , czy go jara to , czy nie . JAk nie to kasuje , a jak tak to kupuje oryginała.
Dajmy na to, że kupi ten sprzęt za 2 tyś PLN i mu niespasi - traci na tym z 5 baniek lekko , jeszcze płyty ... daj spokój ;-)
Wav'y/mp3 z netlabelowych produkcji ma zwykle za free - to są promosy ludzi , a sample - jeszcze nie spotkałem się z płatnymi samplami. Na necie masz tego od zajebania i to całkiem legalnie. Płatne sample to chyba od jakiejś znanej osoby z jego wałków.
Albo jeszcze innaczej - są wersje demo Abletona i są sample , loopy, których nie musi kupować - na tym też idzie potrenować i osądzić , czy pasuje ,czy nie. Źle się wyraziłem - przepraszam
Maq :
biaggi0303 :
peacehey hey ! Ściągnięcie abletona pod tym względem , że bawi się tym i potem może zadecydować , czy go jara to , czy nie . JAk nie to kasuje , a jak tak to kupuje oryginała.
Dajmy na to, że kupi ten sprzęt za 2 tyś PLN i mu niespasi - traci na tym z 5 baniek lekko , jeszcze płyty ... daj spokój ;-)
Wav'y/mp3 z netlabelowych produkcji ma zwykle za free - to są promosy ludzi , a sample - jeszcze nie spotkałem się z płatnymi samplami. Na necie masz tego od zajebania i to całkiem legalnie. Płatne sample to chyba od jakiejś znanej osoby z jego wałków.
Albo jeszcze innaczej - są wersje demo Abletona i są sample , loopy, których nie musi kupować - na tym też idzie potrenować i osądzić , czy pasuje ,czy nie. Źle się wyraziłem - przepraszam
loooz, staralem sie po prostu Cie zrozumiec
teraz calkowicie wiem o co Ci chodzilo!
Pozdro & no offence
Ostatnio edytowany przez biaggi0303 (2006-10-25 15:52:13)
biaggi0303 :
Maq :
biaggi0303 :
peacehey hey ! Ściągnięcie abletona pod tym względem , że bawi się tym i potem może zadecydować , czy go jara to , czy nie . JAk nie to kasuje , a jak tak to kupuje oryginała.
Albo jeszcze innaczej - są wersje demo Abletona i są sample , loopy, których nie musi kupować - na tym też idzie potrenować i osądzić , czy pasuje ,czy nie. Źle się wyraziłem - przepraszamloooz, staralem sie po prostu Cie zrozumiec
teraz calkowicie wiem o co Ci chodzilo!
Pozdro & no offence
No i piwko (tylko skończe brać antybiotyki :-( )
ja mam reloopa rmx 30 kupiłem go w cenie 20 + traktor3 planuje kupic cd playery ale to są koszta zajebiste niestety... moze na raty
Ostatnio edytowany przez Budzik (2006-10-25 16:44:40)
Mi wystarczy co mówi Jacek Sienkiewicz na temat Abletona w jednym w wywiadzie ---> ....Przejdźmy zatem do realizacji nagrań. Jakim arsenałem dysponujesz do generowania futurystycznych dźwięków? Arsenał nie jest wcale duży. Utwory, które do tej pory słyszałeś były nagrane na hardware, czyli na instrumentach, nie generowałem tych brzmień w komputerze, nie używałem instrumentów wirtualnych, a komputer służył mi głównie jako sekwencer z programem Cubase. To był starszy Cubase, chyba 3.0 czy 3.5. W tej chwili pracuję na programie Ableton Live, którego wyszła niedawno nowa wersja 4.0, która obsługuje midi i zastąpiła mi Cubase. To program banalnie łatwy, ale daje tyle możliwości do tworzenia własnego interface i swojego podejścia do pracy z nim, że w dalszym ciągu się go uczę, odkrywam tricki, które są niebywałe. Niesie ze sobą wiele możliwości improwizowania podczas grania na żywo, w moim przypadku szczególnie jeśli chodzi o loopy. Można w nim bowiem z loopem zrobić wszystko w czasie rzeczywistym, nie ma problemów ze zmianą jego długości, umiejscowienia początku itd. Posiada także bardzo dużo efektów, które kontroluje się w czasie rzeczywistym. W pewnym sensie współpracuję z tą firmą, bo od lat testuję ten program i jestem w dobrym kontakcie z firmą Ableton z Niemiec. Staram się ich reklamować, bo bardzo mi się podoba ich podejście do tworzenia software'u, jego udostępniania i współpracy z ludźmi. Na początku był to, jak sama nazwa wskazuje, program stworzony tylko do grania na żywo i improwizowania, a w tej chwili zastępuje każde urządzenie studyjne. Może być wykorzystywany zarówno do występów jak i normalnej pracy w studio. W studiu używam go np. do zgrywania sygnału z mastera w czasie rzeczywistym i od razu odtwarzam w tempie. Można samplować z tego co się gra!!! Wracając do instrumentów... Mam jeden sampler Yamahy, trzy syntezatory: dwa Rolandy, stare, ale nie analogowe, tylko cyfrowe JD 800, moduł JD 990, który jest jakby bratem tego JD 800, obydwa się nawzajem uzupełniają. Po drodze używałem też jeszcze paru innych syntezatorów, wypożyczonych czy kupionych przeze mnie. Były to m.in. Korg Prophecy, było parę analogów, jak SH 101, ale w nagraniu ostatniej płyty wykorzystałem oba Rolandy, o których wspomniałem, Novation K-Station, maszynę perkusyjną Rolanda R-8 Mk II. Mam mały mikser Mackie, który całkowicie mi wystarcza. Dużo pracowałem z samplerem: wielokrotnie samplowałem dźwięki z syntezatorów i poprzez resampling też stwarzałem nowe brzmienia na bazie syntezatorów. Mam parę efektów, jednym z ulubionych moich urządzeń w studiu jest urządzenie do masteringu DBX-a Quantum. To taka cyfrowa maszyna ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami w środku, jak limiter, kompresor, bramka szumów, equalizer i innymi w jednym racku. Można zmieniać nią dynamikę grając na instrumencie, jest w niej tyle opcji i ustawień, bardzo lubię z nim pracować. ...