k_mill :
Kod:
26 sierpnia - Sala Koncertowa Akademii Muzycznej w Katowicach Festiwal otworzy wyjÄ…tkowy koncert Lou Rhodes w Sali Koncertowej Akademii Muzycznej w Katowicach. Bilety na to wydarzenie kosztujÄ… 50 PLN. 27 sierpnia - KWK Katowice Jaga Jazzist Autechre Bonobo Live Band Three Trapped Tigers King Midas Sound Mary Anne Hobbs Pantha du Prince Kidkanevil PBE& Makaruk Dick4Dick & Loco Star Niwea 28 sierpnia - KWK Katowice Moderat Bibio Gonjasufi Gaslamp Killer Floating Points & Fatima Nosaj Thing DMX Krew Loops Haunt Pink Freud Muariolanza Maceo&Envee 29 sierpnia - Szyb Wilson w Katowicach Prefuse 73 & Aukso Orchestra: "The Predicate Compositions" - An exploration in orchestral and preparedelectro acoustic movements.
k_mill :
Czwartek 26.08
Sala Koncertowa Akademii Muzycznej | Katowice | ul. Zacisze 2 | godz. 20.00
Lou Rhodes – koncert inaugaracyjny
PiÄ…tek 27.08
Terene Muzeum ÅšlÄ…skiego / KWK Katowice | ul. Kopalniana 6
LIVE STAGE
PBE&Makaruk 17.00
Three Traped Tigers 19.00
Jaga Jazzist 21.00
Bonobo 23.30
CLUB STAGE
Schemeboys 18.00
King Midas Sound 20.00
Pantha du Prince 22.00
Autechre 01:00
Mary Anne Hobs 02:00
REDBULL STAGE
Paula i Karol 18.00
D4D&Loco 20.00
Novika & Lex 22.00
Kidkanevil 24.00
Sobota 28.08
Terene Muzeum ÅšlÄ…skiego / KWK Katowice | ul. Kopalniana 6
LIVE STAGE
Pink Freud 18.00
Dub Mafia 20.00
Kamp! 22.00
Moderat 24.00
CLUB STAGE
Niwea 17.00
Bibio 19.00
Nosaj Thing 21.00
DMX 23.00
Gaslamp Killer & Gonjasufi 01.00
Gaslamp Killer 02.00
REDBULL STAGE
Muariolanza 17.00
Loops Hount 19.00
Floating Points 21.00
Maceo&Envee 23.00
Niedziela 29.08
Galeria Szyb Wilson | Katowice | ul. Oswobodzenia 1 | godz. 20.00
Guillermo Herren (Prefuse 73) featuring the AUKSO Orchestra presents: “The Predicate Compositions”: An exploration in orchestral and prepared electro acoustic movements
#5 Taron Festiwal Nowa Muzyka: Znamy pierwszych artystów!
Ostatni weekend sierpnia, to już tradycyjnie data zarezerwowana na najciekawszą imprezę muzyczną w Polsce, czyli piątą, jubileuszową odsłonę Tauron Nowa Muzyka Festiwal. Podobnie jak w poprzednich latach, tak i tym razem chcielibyśmy Państwu zaprezentować najlepszych, najambitniejszych i najzdolniejszych twórców z pogranicza awangardy, elektroniki, jazzu i muzyki tanecznej i w tym właśnie celu zapraszamy Was na cztery dni do Katowic.
Cztery dni muzyki!
To właśnie tutaj, w samym sercu Śląska, na postindustrialnych ruinach KWK Katowice, które już w zeszłym roku zapewniły niesamowitą i niepowtarzalną oprawę naszemu festiwalowi, pomiędzy 26 a 29 sierpnia będziecie mogli posłuchać rewelacyjnej muzyki oraz wziąć udział w licznych imprezach towarzyszących: pokazach filmowych, warsztatach fotograficznych oraz wypadach po okolicy, organizowanych pod hasłem alternatiff turistik.
Pierwsza gwiazda: Jaga Jazzist
Jednak najważniejsze jak zwykle będą gwiazdy naszego festiwalu i już dziś możemy obiecać, że na pewno nie zabraknie ogromnych niespodzianek. Już dziś swój udział potwierdzili muzycy grupy Jaga Jazzist, której nie trzeba przedstawiać chyba żadnemu fanowi jazzu, bo w ciągu ostatnich piętnastu lat niewiele zespołów w tak radykalny, a jednocześnie przebojowy sposób podbiło serca słuchaczy.
PoczÄ…wszy od debiutanckiego Jævla Jazzist Grete Stitz aż po opublikowany w tym roku najnowszy album – One-Armed Bandit, norwescy mistrzowie udowadniajÄ…, że skandynawski nu-jazz to prawdziwa potÄ™ga, z którÄ… trudno konkurować zarówno w studiu, jak i na scenie. Ich koncerty - poÅ‚Ä…czenie szalonych improwizacji, doskonaÅ‚ego wyczucia rytmu i popowej wrażliwoÅ›ci z wirtuozerskimi popisami muzyków, nie bez przyczyny bywajÄ… nazywane gdzieniegdzie „tanecznymi odpowiednikami wystÄ™pów King Crimson.”
Nosaj Thing
Dla miłośników muzyki nieco bardziej syntetycznej przygotowaliśmy prawdziwą gratkę w postaci koncertu Nosaj Thinga, którego debiutancka płyta Drift stała się jedną z największych ubiegłorocznych niespodzianek, zwracając uwagę całego świata na młodego Kalifornijczyka.
W swoich nagraniach pełnymi garściami czerpie zarówno z hip-hopowego dziedzictwa, jak i z dorobku sceny IDM, tworząc muzykę, która tak naprawdę wymyka się wszelkim etykietom, dryfując swobodnie pomiędzy hip-hopową psychodelią spod znaku Prefuse 73 i ostro powykręcanymi rytmami, pod którymi mogliby się podpisać Madlib z Flying Lotusem. Dodatkową atrakcją będą bez wątpienia wspaniale wizualizacje, które stanowią integralną część całego występu.
kidkanevil
Nie będzie to oczywiście jedyny hip-hopowy artysta, jakiego będą mogli Państwo wysłuchać na festiwalu, ponieważ kolejnym twórcą, który potwierdził swoją obecność jest kidkanevil, jeden z najciekawszych przedstawicieli brytyjskiego hip-hopu, autor trzech doskonale przyjętych płyt i jeden z ulubionych wykonawców DJ Shadowa.
Nie bez powodu zresztą, bo jak twierdzą krytycy muzyka kidkanevil, to wypadkowa dźwięków kreowanych przez J Dilla, Bonobo i Shadowa właśnie, mocno osadzona w klasycznym soulu i hip-hopie, nie stroniąca jednak od dubstepowych ataków basem i gościnnych wokaliz w wykonaniu takich gwiazd jak DJ Vadim, Yarah Bravo czy Andreya Tirana.
Podczas festiwalu możemy się spodziewać zarówno materiału z płyt, jak i porywającego setu DJ-skiego, co o tyle istotne, że to właśnie ten twórca od dobrych kilku lat cieszy się zasłużonym tytułem najlepszego DJ w Wielkiej Brytanii.
King Midas Sound
Ostatnim wykonawcÄ…, którego jak na razie możemy PaÅ„stwu przedstawić, jest King Midas Sound. Sama nazwa być może nie budzi jeszcze zbyt wielkich emocji, wystarczy jednak powiedzieć, że kryje siÄ™ pod niÄ… Kevin Martin, twórca legendarnego The Bug i jednego z najbardziej radykalnych projektów w dziejach nowych brzmieÅ„ – Techno Animal, żeby każdy miÅ‚oÅ›nik elektronicznych bitów natychmiast na niÄ… zwróciÅ‚ uwagÄ™.
Tym razem jednak Martin opuszcza terytorium agresywnego dubstepu i szalonej awangardy, aby oddać hoÅ‚d muzyce, na której zapewne wychowaÅ‚a siÄ™ wiÄ™kszość publicznoÅ›ci naszego festiwalu – trip-hopowi oraz Bristol sound. Można tam odnaleźć wszystkie skÅ‚adniki definiujÄ…ce brzmienie sprzed prawie dwóch dekad, wyraźne hoÅ‚dy dla takich mistrzów jak Tricky, Massive Attack czy Bill Laswell, wciąż jednak jest to projekt Martina – czÅ‚owieka, który doskonale wie, jak poderwać do taÅ„ca nabity po brzegi namiot.
Bilety już na dniach!
To oczywiście dopiero przedsmak wszystkich atrakcji, jakie czekają na Państwa w ostatni sierpniowy weekend na terenach KWK Katowice (Muzeum Śląskie). Kolejnych artystów będziemy ujawniać stopniowo, zarówno w mediach, jak i podczas imprez przedfestiwalowych, z którymi objedziemy kluby całej Polski. Bilety na to wydarzenie będzie można kupić już w marcu w promocyjnej cenie 100 pln w sieciach Ticketpro i Ticketportal.
Ostatnio edytowany przez Wojtek (2010-08-17 07:31:52)
świetnie że miejsce z ubiegłego roku się nie zmieniło!
wybornie
Tym razem postaram się ogarnąć całość
Djemba :
caly czas mi sie kurwa jego mac nie miesci w glowie jak moglem opuscic Fever Ray w tamtym roku!!!!!! dooo chujaaaa!!!
ja rowniez : (
Myślę, że w tym roku zawitam. Miło, że artystach pojawił się Nosaj Thing.
Nosaj Thing
!
n3rv :
Djemba :
caly czas mi sie kurwa jego mac nie miesci w glowie jak moglem opuscic Fever Ray w tamtym roku!!!!!! dooo chujaaaa!!!
ojejku, ale z was gapy :F
k_mill :
ojejku, ale z was gapy :F
Bym coś powiedziała...
Wojtek :
Bilety na to wydarzenie będzie można kupić już w marcu w promocyjnej cenie 100 pln w sieciach Ticketpro i Ticketportal.
dobra cena jeśli autor tekstu miał na myśli karnet
Misiu :
n3rv :
Djemba :
no
zobaczymy jak w tym roku wyjdzie wszystkim ogarnianie :PPP hhahah
Te, ale w sumie w tytule jest babol, bo data to 26-29.08.
Bilety w specjalnej cenie - tylko w marcu: 100 zł,-'
'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
'
Chujnia
PIN_U :
Chujnia
miło mi poznac , Sylwester
Djemba :
też ostatnio o tym myślałem
w tym roku raczej będę ogarniać
Pantha du Prince na Festiwalu Nowa Muzyka!'
MODERAT @ NOWA MUZIKA
Godzina:28 sierpnia 2010 23:00
Miejsce:Katowice