Teoretycznie mogliby go zawinąć bo nie zaglądam do torby zachodniego DJ-a ale tam raczej nikt kwitów z beatporta nie nosi przy sobie bo w cywilizowanym kraju takich problemów jak i z piractwem nie ma.
Tylko Polska !
Wydaje mi się, że jeśli zakupisz utwór na beatport.com to nie musisz już płacić 2k rocznie za licencje, gdyż beatport zezwala na publiczne odtwarzanie utworu Nawet jak sobie nagram na Cd, to tworze kopię bezpieczeństwa tylko dla mnie i nie potrzebuję na to pozwolenia. Mylę się ? A może ktoś mnie naprowadzi na dobrą drogę : )
ok znów porcja informacji, głebsza lektura tutaj: '
'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
ja przeczytałem i wychodzi na to ,że nikt nic nie wie ze SPAVu i ZAIKSu albo jedni odsyłaja do drugich badź maja inne poglady na temat odtwarzania utworów zakupionych przez internet, mówiac krótko niezły burdel ,ale po przeczytaniu wychodzi na to ,że grajac utwory kupione z beatporta nie potrzebna jest żadna licencja ,bo w umowie z beatportem jest napisane ,że zezwala ona na publiczne odtwarzanie zakupionych utworów, z tego co wiem , nie każdy taki serwis na to zezwala np.dance-tunes.com lub junodownload.
Interfusion :
ok znów porcja informacji, głebsza lektura tutaj: '
'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
ja przeczytałem i wychodzi na to ,że nikt nic nie wie ze SPAVu i ZAIKSu albo jedni odsyłaja do drugich badź maja inne poglady na temat odtwarzania utworów zakupionych przez internet, mówiac krótko niezły burdel ,ale po przeczytaniu wychodzi na to ,że grajac utwory kupione z beatporta nie potrzebna jest żadna licencja ,bo w umowie z beatportem jest napisane ,że zezwala ona na publiczne odtwarzanie zakupionych utworów, z tego co wiem , nie każdy taki serwis na to zezwala np.dance-tunes.com lub junodownload.
teraz juz w miare wszystko jasne...
jesli zaiksy i spavy nie nakładają jakichs swoich umów ponad umowy i licencje ze sklepami sprzedajacymi mp3 to juz chyba wszystko okej
destroyer :
Temat z 18 CZERWCA 2009, GODZ. 21:05, może panowie z Zaiksa wymyślili jakiś nowy patent na pobieranie kasy za legalnie kupione mp3 z bp
faktycznie moje nie dopatrzenie ,ale mam nadzieje ,że niewiele się zmieniło od tego momentu w tej kwestii
Nie ma się czym martwić. Nawet jak będą komuś chcieli coś udowodnić to nie udowodnią bo kurwa pewnie nawet oni nie czają tego prawa
BoxSter :
a chuj im jaja gryzł. ja to pierdole zdejmuje skarpeto
nie zdejmuj, bo nie znajdziesz
Freaky :
Zaiks i reszta tych instytucji zdało sobie sprawę że Polacy to złodzieje, w tym również DJe z którymi nie wygrają i próbuje jakoś na nich zarobić legalizując poniekąd w ten sposób piractwo. Pytanie tylko jak oni zamierzają to egzekwować i odróżnić nagrane na płycie legalnie zakupione utwory od nielegalnych?
Dla mnie to jest absurd roku.
mp3 kupione nie mozesz nagrac na cd wlasnei po to wprowadzili to gdyz wtedy robisz kopie orginalu wiec musisz grac z mp3 z lapciaka
No właśnie jak im udowodnisz w razie kontroli, że mp3 kupiłeś legalnie np. na Beatporcie? Wynika z tego, że jak grasz gdzieś na imprezie to musisz mieć przy sobie dowody zakupu. Innego wyjścia nie ma. Popierdolony kraj
boshe,przeciez na przecietnej imprezie klubowej zaden typ z ZAIKS czy ZSPAV się nie zjawi,trząchacie dupami jak stare galarety,to tak jakby policja miała chodzić po domach i sprawdzać czy miacie legalne oprogramowanie na waszych piecach...
miniboy :
boshe,przeciez na przecietnej imprezie klubowej zaden typ z ZAIKS czy ZSPAV się nie zjawi,trząchacie dupami jak stare galarety,to tak jakby policja miała chodzić po domach i sprawdzać czy miacie legalne oprogramowanie na waszych piecach...
pamietam sytuacje chyba sprzed 8lat jak gralem w lublinie i podbily do mnie paly na djke,legimtymujac sie zapytali z czego gram.pokazalem im vinylca i polezli.nie wiem czy sprawa tyczyla sie piractwa czy jakis zajebanych plyt ale raczej chodzilo o wypalone w domu cd
Rav :
miniboy :
boshe,przeciez na przecietnej imprezie klubowej zaden typ z ZAIKS czy ZSPAV siÄ™ nie zjawi
2 razy bylem swiadkiem wizyty ZAIKSu
liczÄ…c ile lat jezdzisz na imprezy i na ilu byles to mozliwosc kontroli jest niska wiec jebac to
sądzę że nikt tu dupą nie trzęsie - raczej chce wiedzieć jak to dokładnie jest... generalnie mp3 z beatportu + dowody zakupu na lapku i teoretycznie jest ok
reszta wyjdzie w praniu hyhy
magu :
Freaky :
Zaiks i reszta tych instytucji zdało sobie sprawę że Polacy to złodzieje, w tym również DJe z którymi nie wygrają i próbuje jakoś na nich zarobić legalizując poniekąd w ten sposób piractwo. Pytanie tylko jak oni zamierzają to egzekwować i odróżnić nagrane na płycie legalnie zakupione utwory od nielegalnych?
Dla mnie to jest absurd roku.mp3 kupione nie mozesz nagrac na cd wlasnei po to wprowadzili to gdyz wtedy robisz kopie orginalu wiec musisz grac z mp3 z lapciaka
Jeśli tak to w takim razie wprowadzenie tej licencji jest sprzeczne z ustawą o ochronia własności intelektualnej w której jest zapis że dozwolone jest kopiowanie na własny użytek z oryginalnych nośników. Ja to rozumiem w ten sposób że jeśli się posiada oryginalny nośnik to mogą Ci gówno zrobić jeśli korzystasz z kopii.
magu :
Freaky :
Dla mnie to jest absurd roku.mp3 kupione nie mozesz nagrac na cd wlasnei po to wprowadzili to gdyz wtedy robisz kopie orginalu wiec musisz grac z mp3 z lapciaka
taaa z laptopa ..
To wiec tak :
Zeby grac z CD trzeba usunac to co sie scaignelo np z beatportu z dysku [dobrze rozumie, czy to tez bedzie nielegalne ?] a jak tak to w jaki sposob mi udowodonia ze tego nie usunelem jak nie bede mial tego przykladowego laptopa ze soba?
To ma sens ?
To ma taki sens jak istnienie ZAiKS = zaden
no wlasnie caly NONSENS = ZAIKS
Freaky wlasnei nie ....
mozesz zrobic kopie pliku legalnie ale tylko dla osobistego uzytku ...
jesli chcesz grac zkopii to musisz wykupic licencje warta 2000 pln za rok
magu :
Freaky wlasnei nie ....
idac taki tokiem rozumowania mozna zrobic tak : nagrac oryginal na plyte, wykasowac mp3 z komputera, a nastepinie zrobic kopie na HDD tej plyty..
Ostatnio edytowany przez Rascal (2009-07-18 07:40:48)
magu :
Freaky wlasnei nie ....
Zależy jeszcze o jakiej kopii jest mowa bo ja rozumiem że całe to zamieszanie z licencją wprowadzono ze względu na to że wielu djów gra z muzyki niewiadomego pochodzenia czyli po prostu nielegalnych kopii. Nie można więc na równi stawiać kopii legalnych z tymi nielegalnymi. Na chłopski rozum co za różnica czy się gra oryginał czy kopie jeśli jedno i drugie jest legalne? Co innego jak gra jedynie pirackie utwory.
pakować się i spierdalać z polski, i obywatelstwo zmienić bo chijom w tym kraju nie przegada, tylko jeszcze premię by chcieli za ciężką prace w klimatyzowanych biurach z homarem na obiad. ktoś jebie po 2 etaty żeby epki kupować i hetrzotom jeszcze nie pasuje, podważą ich oryginalność. parodia w chuj,