Płyta CD
Zalety
* mała waga
* duża wytrzymałość
* brak pogarszania się jakości dźwięku w miarę używania CD
* możliwość nagrywania płyt CD na domowych nagrywarkach, co pozwoliło kopiować płyty CD, a także umieszczać na nich pliki audio pobrane poprzez Internet
* mała podatność na przeskakiwanie dźwięku
* błyskawiczny powrót do wyznaczonego punktu w utworze (punkt CUE)
* możliwość zapętlania fragmentu utworu
Wady
* mniejsza możliwość manipulacji dźwiękiem (szczególnie odczuwalna niedogodność w przypadku skreczowania)
* brak możliwości wizualnej obserwacji spektrum utworu (wyjątkiem są niektóre drogie odtwarzacze CD, które to wyświetlają graficzną reprezentację poziomu głośności na odcinku całego utworu)
Płyta winylowa
Często z pracą didżeja związana jest płyta winylowa. Dźwięk uzyskany dzięki jej wykorzystaniu jest w opinii wielu lepszy niż dźwięk z nośników cyfrowych. Płyta winylowa jest wygodna, bo można błyskawicznie przestawić igłę w pożądane miejsce na płycie, a nawet dzięki rowkom odczytać na płycie momenty cichsze i głośniejsze.
Wady płyty winylowej
* duża masa i objętość w stosunku do ilości magazynowanego dźwięku
* utrata jakości dźwięku wraz z pojawieniem się rys oraz w miarę wielokrotnego odtwarzania
* często brak możliwości uzyskania płyty winylowej z pożądanym utworem muzycznym
* stosunkowo wysoki koszt płyt winylowych
* stosunkowo duża podatność na przeskakiwanie igły do innego rowka na płycie pod wpływem wstrząsu lub rysy
Mp3 vs Vinyl - Wygrywa granie LIVE ! to tego trzeba dążyć
19zryt86 :
Wady płyty winylowej
* duża masa i objętość w stosunku do ilości magazynowanego dźwięku
Słabej baletnicy to i majtki w tańcu przeszkadzają
19zryt86 :
* utrata jakości dźwięku wraz z pojawieniem się rys oraz w miarę wielokrotnego odtwarzania
Trzeba chyba odtwarzać płytę nonstop przez tydzień żeby to odczuć więc bez przesady
19zryt86 :
* często brak możliwości uzyskania płyty winylowej z pożądanym utworem muzycznym
Wystarczy skorzystać z Ebaya, Discogsa lub innych podobnych stron i wszystko się znajdzie
19zryt86 :
* stosunkowo wysoki koszt płyt winylowych
Każda przyjemność kosztuje
19zryt86 :
* stosunkowo duża podatność na przeskakiwanie igły do innego rowka na płycie pod wpływem wstrząsu lub rysy
Pod wpływem wstrząsu lub brudu to i nawet CD przeskakuje a jak się dba o swoje winyle to nie ma rys
Moim znaniem nic nie zastąpi klasycznego vinyla ,co prawda w dzisiejszych czasach coraz mniej walków wychodzi na tych "czarnych" płytach ale co to za przyjemność gry z płyt CD czy laptopa,nie ma to takiej magii ,nie wykluczam jednak połączenia klasyki z nowoczesnością.
SSimonSS :
Moim znaniem nic nie zastąpi klasycznego vinyla ,co prawda w dzisiejszych czasach coraz mniej walków wychodzi na tych "czarnych" płytach ale co to za przyjemność gry z płyt CD czy laptopa,nie ma to takiej magii ,nie wykluczam jednak połączenia klasyki z nowoczesnością.
prawdziwy didzej gra tylko z vinyli - tako rzecze Honey M trzymajac w ustach płytę CD
Żaba :
SSimonSS :
prawdziwy didzej gra tylko z vinyli - tako rzecze Honey M trzymajac w ustach płytę CD
" LIVE VINYL SHOW "
Żaba :
SSimonSS :
...bo ona tak wyraża swój gniew do sidików, no albo jest głodna...
.. ceny mp3 zaczynaja sie rownac z cena plyty vinylowej !! 1.73 fUNTA za track ..4 numery na 12" 5,20 funta
trzystatrzy303 :
.. ceny mp3 zaczynaja sie rownac z cena plyty vinylowej !! 1.73 fUNTA za track ..4 numery na 12" 5,20 funta
nie wiem ,gdzie to widziales ,ale ceny w € (1.30€) jakos nijak sie maja do ceny vinyla (8,50€)
no i czesto bywa tak ,ze kupujesz vinyla tylko dla 1 tracka ,wiec wydajesz prawie 4 dychy na 1 tracka ,a za mp3 5,6 pln , wiec nie wiem ,czy tak sie te ceny rownaja
Maq :
trzystatrzy303 :
nie wiem ,gdzie to widziales ,ale ceny w € (1.30€) jakos nijak sie maja do ceny vinyla (8,50€)
no i czesto bywa tak ,ze kupujesz vinyla tylko dla 1 tracka ,wiec wydajesz prawie 4 dychy na 1 tracka ,a za mp3 5,6 pln , wiec nie wiem ,czy tak sie te ceny rownaja
no np.na beatporcie kawalki sa po 1.73 f !! no ale ja osobiscie gram na serato i na vinylach poniewaz duzo kawalkow nie wychodzi na vinylu i tak samo duzo sie nie pojawiaja w formie mp3!! jedno z drugim daje calkiem ciekawa kolekcje
Ostatnio edytowany przez trzystatrzy303 (2009-04-19 14:34:34)
trzystatrzy303 :
Maq :
trzystatrzy303 :
no i czesto bywa tak ,ze kupujesz vinyla tylko dla 1 tracka ,wiec wydajesz prawie 4 dychy na 1 tracka ,a za mp3 5,6 pln , wiec nie wiem ,czy tak sie te ceny rownajano np.na beatporcie kawalki sa po 1.73 f !! no ale ja osobiscie gram na serato i na vinylach poniewaz duzo kawalkow nie wychodzi na vinylu i tak samo duzo sie nie pojawiaja w formie mp3!!
jedno z drugim daje calkiem ciekawa kolekcje
no i o to chodzi <piwo>
Żaba :
Ta Pani jest już na całym forum
Najpopularniejsza DJ'ka w Polsce.
A co do tematu, jestem zwolennikiem płyt vinylowych, lokator ma playery, ale nie kręci mnie to w ogóle i nie gram na nich, nie dają mi takiej frajdy.... Grając z czarnych placków jesteś jak kucharz, masz wpływ na wszystko a one dają Ci ten porządany efekt i zapach.
Faff :
Żaba :
Ta Pani jest już na całym forum
Najpopularniejsza DJ'ka w Polsce.
A co do tematu, jestem zwolennikiem płyt vinylowych, lokator ma playery, ale nie kręci mnie to w ogóle i nie gram na nich, nie dają mi takiej frajdy.... Grając z czarnych placków jesteś jak kucharz, masz wpływ na wszystko a one dają Ci ten porządany efekt i zapach.
... dokładnie, ja jestem za vinylami, natomiast komp słuzy mi do produkcji i tak zostanie.
jakby vinyle byly whuj tanie i dostepne, a cdki przeciwnie, to byscie gadali ze granie z cd'kow to 'magia' a ten co gra z vinyli to nie dj
gówno w perfumie dalej bedzie gównem - pamiętaj
piotr :
jakby vinyle byly whuj tanie i dostepne, a cdki przeciwnie, to byscie gadali ze granie z cd'kow to 'magia' a ten co gra z vinyli to nie dj
piotr :
nadworny pedofil
"Będę bił, oczy podbijał, będę gwałcił i zabijał."
idz siebie zgwalc i zabij to na gsz bedzie kilka debilnych postow mniej
ciekawe ile kabony dostał za tą reklame traktora i xone:3d
linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
ja wole mp3 ale vinyle też zbieram
Pakistan :
ja wole mp3 ale vinyle też zbieram
to jest x92ctrl + 2x x1d
Kocham vinyle, ale niestety nie stać mnie żeby z nich grać, dlatego wybrałem opcję laptop + kontroler. Vinyle tylko kolekcjonuje niestety Poza tym to kwestia gustu, a gustach się nie rozmawia.
alexx :
piotr :
piotr :
nadworny pedofil
"Będę bił, oczy podbijał, będę gwałcił i zabijał."idz siebie zgwalc i zabij to na gsz bedzie kilka debilnych postow mniej
idz pocałuj sciane z rozpędu będzie debila mniej
Maq :
Pakistan :
ja wole mp3 ale vinyle też zbieramto jest x92ctrl + 2x x1d
a przez chwile przewija tam sie xone 464, fajny
Ostatnio edytowany przez piotr (2009-04-20 11:37:42)
Sex-Rider :
jak chcesz zagrac walki jeden po drugim z tej samej epy to musisz miec dwa vinyle a jak grasz z mp3 to kurwa nie ma problemu !
dlatego wymyślili DVS i masz vinyle, mp3 i lapka