Sleepwalker :
CLAU :
Maq :
a ja powiem tak : nie pakuj kasy w decki, ani w cd playery - to z miesiaca na miesiąc staje się bezsensowne dla newbe... co zatem ?? Jeśli masz dobre kompiszcze to zajmij się abletonem
- dobrze Ci radze. Potem zainwestuj w midi controller i walczysz. Jak opanujesz abletona to gwarantuje Ci, że koleś z 100 kg sprzętu do live act , tudzież DJ z 2 deckami i mixerem Ci nie podskoczy... to co oferuje ableton poprostu zjada wszystko na śniadanie ...
Poprostu uważam, że ktoś kto teraz chce się uczyć grania z vinyli sam siebie krzywdzi... zanim się nauczysz beatmatchingu , zanim uzbierasz płyty , zanim wyrobisz sobie technike to troche czasu minie , a świat idzie naprzód i granie z 2x technics + mixer + pure granie z vinyli odejdzie do lamusa , bo i dużo labeli upada i bez samplerów/syntezatorów/efektorów sety stają się mało atrakcyjne .
Krótkie porównanie : Hawtin i Sven V. - Hawtin wrÄ™cz przerabia waÅ‚ki na żywo , jego sety sÄ… ciekaw i atrakcyjne , Sven V. tylko gra z 2'ch decków i ostatnimi czasy technika mu siÄ™ jebie - rekompensuje mu to znane imie i nazwisko . Noname z takimi umiejÄ™tnoÅ›ciami w PL pyka za barek - takie sÄ… realia. Z tego co obserwuje na forach jak np.' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników Ci co grali wg. starych reguÅ‚ dokupujÄ… troche nowego stuffu i jakoÅ› to wyglÄ…da , dla poczÄ…tkujÄ…cego to jest zbyt duży wydatek takie mieszanie cyfry z analogami. Jeszcze dochodzi kwestia wkrÄ™cenia siÄ™ gdzieÅ› na impreze ... neee za dÅ‚ugo to trwa...
Może dla wielu wydaje się to absurdalne to co mówie, ale daje głowe, że nie jedna osoba wspomni me słowa jak będzie za późno na wycofanie się ;-)
Mnie wqrwia fuckt , że żeby zagrać net labelową produkcje w przypadku decków musze kupić pierdolony Serato Scratch tudzież Final Scratch za 2,5 koła ,a w przypadku CD Player'a wypalać CD , który kojaży mi się z vixiarstwem![]()
Kożystając z abletona poprostu kupujesz taki realase , ładujesz go w abletonie i grasz, edytujesz na żywca - co dusza zapragnie :-)
Rób jak chcesz - moim zdaniem pakowanie się dzisiaj w decki/cd playery to stara kasy i nerwów na długą droge nauki kunsztu DJ'skiego.co tu dużo mówić , wypowiedź wyczerpująca temat całkowicie
Dla mnie poczÄ…tkujÄ…cego wystarczajÄ…ce jest granie na deckach
ucze sie grać na vinylach, i co najwazniejsze,sprawia mi to przyjemność.
Ableton ma duże możliwosci ale zeby robic własna muze trezba miec jakies pojęcie,umiejetności...cieżko własnymi,amatorskimi kawałkami i z mało znanym nazwiskiem zrobic furrore na parkiecie
ZresztÄ… przyjemniejsze jest granie na deckach niz pykanie na programie komputerowym.
A jezeli chodzi o własne wałki,vinyla mozna sobie wypalic za niecałe 100zł
jak juz sie wczesniej wypowiedzialem, granie z komputera obojetnie z jakiego programu w mojej opinii zawsze bedzie zaprzeczeniem dj-ki, jest to moja subiektywna opinia i prosze sie tu odrazu nie napalac
mialem na mysli artystow ktorzy w zyciu nie zrobili nic wlasnego,tylko graja 3jes walki tak jak to napisal south,wiec skoncz mi pitolic o hawtinie etc ledwo bity zgrywaja na deckach a juz chca byc niewiadomo kim (no ale maja przeciez abletona w ktorym i tak nie wiedza o co do konca biega, [nie obrazajac nikogo]
) hahah
Ostatnio edytowany przez SIASIA (2006-12-08 16:35:02)
NUMARK HDX -cd deck z 80 gb dyskiem '
'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
a tu troche z innej perspektywy' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
pierwszy na swiecie cd player z wmontowanym dyskiem twardym
co na ten temat powiedza nasi forumowi specjalisci
Ostatnio edytowany przez ultraBMX (2006-12-08 17:36:39)
@ Maq
tak a pro po Ableton'a to mozesz polecic jakis w miare dobry tutorial?
Jeszcze 1 temat . Tym razem to pytanie dotyczace sprzetu ktory mam zamiar kupic .
BEHRINGER BCD2000- usb dj interface
najpierw pare fotek'
'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników'
a tu wiecej o samym produkcie '
Behringer BCD2000 - Ableton LIVE 5 :http://www.youtube.com/watch?v=4xZlGboxQG0&mode=related&search=
Behringer BCD2000 Part 1/2'
Behringer BCD2000 Part 2/2'
BCD 2000 Video Demo - DJ'
The Behringer BCD2000 will play, mix and scratch any WAV and MP3 files as well as other audio formats. Connect to two DJ turntables, a CD player or a hand-held media player and use the BCD2000 as the foundation for your mixing setup. Get ready to mix and scratch even your favourite vinyl with MP3. The BCD2000 features a full-speed USB 4-channel audio interface plus high-resolution 24-bit A/D and D/A converters. Don’t let the cute look fool you - this is an integrated, full-fledged audio mixer with a premium quality microphone preamp, 3-band kill EQ per channel, ultra-precise faders, super-smooth crossfader and talk over function.
The BCD2000 is packed with 2 state-of-the-art phono preamplifiers, one of which can be switched to a CD player. Its sophisticated headphone section includes PFL Mix, Split options and direct listening to master output mix. Play, Pause, Cue, Loop and Pitch Bend functions are regulated via dedicated controls for intuitive Dj’ing, and 4 user-assignable controls and buttons are available for an integrated FX section. Mix, scratch and manipulate digital music in real time — regardless of the format.
Perfectly compliments the included behringer software and any other dj software
Co o tym sadzicie ???????
Ostatnio edytowany przez ultraBMX (2006-12-08 21:54:09)
a mieszanka mixer + Traktor to dobre rozwiÄ…zanie?
ktory to producent maszyn robi cokolwiek pod abletona.. to ableton zostal zrobiony pod maszyny...
dalej... jesli potafisz wykorzystac odpowiednio swoj sprzet jaki masz... abletonem mozesz sobie dupe wytrec...
ableton zostal spopularyzowany podobnie jak muzyka elektro ktora zaczal grac siasia...
to tyle... nadal uwazam ze polakom brakuje indywidualizmu...
hawtin ciupie na abletonie i na xone.. to jest to ogienz dupy? bzdura
Chce sobie kupić mixer i podpiąć go do kompa nie chce i nie zamierzam zajmować się graniem zawodowo. Chce się trochę pobawić dla siebie ewentualnie pograć na jakieś domówce z kolegami. Nie zamierzam wydawać kupę kasy na profesjonalny sprzęt i mam pytanie (bo nie bardzo się w tym orientuje) czy to byłby dobry zakup?
'
Czy może polecilibyście mi coś innego?
spajrek :
Chce sobie kupić mixer i podpiąć go do kompa nie chce i nie zamierzam zajmować się graniem zawodowo. Chce się trochę pobawić dla siebie ewentualnie pograć na jakieś domówce z kolegami. Nie zamierzam wydawać kupę kasy na profesjonalny sprzęt i mam pytanie (bo nie bardzo się w tym orientuje) czy to byłby dobry zakup?
'
Mialem kiedys taki i musze Ci powiedziec,ze w zupelnosci wystarczy na Twoje zamiary
Pozdro & good lock
Ostatnio edytowany przez Dee Pump (2006-12-08 20:10:22)
Dee Pump :
spajrek :
'
Czy może polecilibyście mi coś innego?Mialem kiedys taki i musze Ci powiedziec,ze w zupelnosci wystarczy na Twoje zamiary
Pozdro & good lock
Dzięki
@ donatello.. twoja sygnaturka......ta posranie skaczaca kreatura mnie doslownie niszczy heh...dobre!
AMERICAN GRIZZLY :
@ donatello.. twoja sygnaturka......ta posranie skaczaca kreatura mnie doslownie niszczy
heh...dobre!
hehhe mnie tez
btw...jest może jakiś poradnik do tego Abletona?
Ostatnio edytowany przez Donatello (2006-12-09 12:19:25)
spajrek :
'
Dzisiaj poszperałem trochę i mam mętlik w głowie. Dużo ludzi nie poleca Behringera. Teraz zastanawiam się nad takimi opcjami:
1.' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
2.' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
3.' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników
Co byście polecili?
reloop tylko dla mnie cena jest chujowa bo ja płaciłem tyle samo za 3 kanałowy
'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników ja planuje sobie kupić ten oto mixerek. tylko ze wiekszoÅ›c proponuje mi ten' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników . sam nie wie mktóry mam juz wybrac
Budzik :
reloop tylko dla mnie cena jest chujowa bo ja płaciłem tyle samo za 3 kanałowy
na allegro jest taki za tę samą cenę + słuchawki, więc to chyba lepsza opcja'
wejdz na strone' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych u¿ytkowników tam se poczytaj
jakie zamieszanie
ja osobiscie bym loopy zrobil chetnie na maszynach lub/i programach typu cubase
, ktore na lajfa mozna by wykorzystac na abletonie dlaczego nie...
norbercik...:0 widzimy sie na sylwka:) kope lat
SIASIA :
mialem na mysli artystow ktorzy w zyciu nie zrobili nic wlasnego,tylko graja 3jes walki tak jak to napisal south,wiec skoncz mi pitolic o hawtinie etc
ledwo bity zgrywaja na deckach a juz chca byc niewiadomo kim (no ale maja przeciez abletona w ktorym i tak nie wiedza o co do konca biega, [nie obrazajac nikogo]
) hahah
Keee?? ... ok nvmnd - nie skumałeś o co mi chodzi
Może inaczej : grajków vinylowców , którzy naparzają na 2 - 3 deckach jest masa. Wybieramy niby "mało znane płytki" , ale po osłuchaniu się z kilkoma setami "konkurencji" , materiałem tak naprawde niewiele się różnimy. Technika - każdy ma swoją i możesz idealnie wejść/wyjść z wałka etc. - brawo! Ale co z tego jak tak potrafi 90% rasy . Ja w tym temacie polecałem lapciaka z abletonem na pokładzie , bo : pomimo iż ktoś może mieć takie same wałki jak Ty , możesz tak je podać, że wiara naprzeciwko konsolety dostaje zwodu . CD ogranicza , vinyl również . Ableton jest takim specyficznym programem , że na nim MOŻNA - traktor nie bardzo, bo łoisz na nim jak na vinylu, czy CD nic więcej , żadnej kreatywnosci. Dlatego nie zgodziłem się z zdaniem AMERICAN GRIZZLY .Co do własnych produkcji : nic nie stoi na przeszkodzie by w między czasie kiedy ma się troche wolnego czasu porobić coś własnego ,albo bynajmniej popróbować . Robie wałek , potem robie mastering i sam jestem w stanie sprawdzić ,czy na bibie się sprawdzi. O Hawtinie będę gadać , bo to jest moim zdaniem wzór persony DJ'a / Producenta , który wykorzystuje tyle ile się da z programu/maszyny. Słuchasz seta i zastanawiasz się czasem , czy np. motyw z wałka A zawiera się w wałku B , czy odwrotnie , po czym czasem dochodzą brzmienia z 5-6 innych wałków i masz totalną dezorientacje co leci ,a na dodatek to brzmi całkiem zajebiście. Słuchasz i stwierdzasz
"i to jest wszystko na ten temat". To jest cały Hawtin - zawodnik nie do podrobienia. Jestem za postępem , nie za uwstecznianiem - kolo chciał rady to ją dostał. Sprawa ma się tak samo jak z muzą - wszyscy napierdalali techno i hard techno te pare lat wstecz, ale z biegiem czasu ta muza stała się nudna, bo ... nie wiem - brak weny poszczególnych producentów? Mój stary styl zdechł śmiercią nienaturalną. Ci co zauważyli padake współczesnego techno to przeszli na coś innego i realizują się w nowym stylu. Ci co pozostali w większości grają wałki , które różni tylko tytuł i nazwa wykonawcy - brzmienie poszczególnych dźwięków nie odchodzi za bardzo od tego co miałeś przyjemność słuchać xx lat temu. Co więcej - dodaje się jakieś prymitywne motywy z jakiś szlagierów muzyki nie-elektronicznej z lat 70 , 80 .
O tym wiesz i poniekąd jest to jeden z powodów , dla którego dałeś sobie siana z ciężką muzą - right ?? No i w opisywanej sytuacji przeze mnie masz the same situation man w sposobie grania. Na vinylu , czy CD nie zaakcentujesz tak bardzo swojego unikatowego grania jak na omawianym tutaj Abletonie . Hip hop'owcy chyba tylko tak mogą , bo ich cały set opiera się na scratchu i jak pewnie się orientujesz technik scratch'u jest od groma . Jak je połączysz to zależy tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni.
Magia vinyla jest wielka , ale z przykrością muszę stwierdzić, że nie jest ona doceniana przez współczesnych "clubbersów" o czym mogłem się przekonać m.in na tym forum.
Ich interesuje efekt ostateczny , więc nie oszukujmy się ... please.
[nie obrazajac nikogo]
- peace & pozdro :-)
maq jesli grajac.. bedziesz kierowal sie konkurencja to powodzenia... bez sensu jest to co piszesz.. z tysięcy djów na globie tylko ty piszesz ze cd i vinyl ogranicza.. wiec chyba cos jest nie tak..
nic cie nie ogranicza jesli sam nie jestes ogranioczony,, a co do kompa..
kiedys pojechales kolesiowi.. nie pamietam tematu.. ze gral na bibie z kompa czy jakos tak.. a teraz sam chcesz ciupac nie swoje waly na abletonie? chyba troche nie fair..
jesli dysponujesz odpowiednia zawartoscia czaszki... kupisz sobie sampler z jakiego korzysta optymist.. i mozesz "motywy z walka A wpieprzac w walek B".. proste..
wszystko daje ci nieogranizone mozliwosci jesli tylko jestes cwany.. jesli jestes na tyle kreatywny ..
powiem ci tak.. na FL robilem takie triki.. ze nikt mi nie wierzyl ze to powstaalo na FL.. a kazdy mi pierdoli ze fl to dziecinada co jest najwieksza bzdura jka slyszalem..
temat rzeka
AMERICAN GRIZZLY :
maq jesli grajac.. bedziesz kierowal sie konkurencja to powodzenia... bez sensu jest to co piszesz.. z tysięcy djów na globie tylko ty piszesz ze cd i vinyl ogranicza.. wiec chyba cos jest nie tak..
nic cie nie ogranicza jesli sam nie jestes ogranioczony,, a co do kompa..
kiedys pojechales kolesiowi.. nie pamietam tematu.. ze gral na bibie z kompa czy jakos tak.. a teraz sam chcesz ciupac nie swoje waly na abletonie? chyba troche nie fair..
jesli dysponujesz odpowiednia zawartoscia czaszki... kupisz sobie sampler z jakiego korzysta optymist.. i mozesz "motywy z walka A wpieprzac w walek B".. proste..
wszystko daje ci nieogranizone mozliwosci jesli tylko jestes cwany.. jesli jestes na tyle kreatywny ..
powiem ci tak.. na FL robilem takie triki.. ze nikt mi nie wierzyl ze to powstaalo na FL.. a kazdy mi pierdoli ze fl to dziecinada co jest najwieksza bzdura jka slyszalem..
temat rzeka
Grizzly ,ale co daje goły mixer ,gołe decki DJ'owi dziś?? Wszyscy na zach. piszą, że starają się wzbogacać swoje sety o kombinacje , czy to w abletonie, czy poprzez sterte maszyn , bo czyste granie na nikim nie robi już wrażenia. Dobry dobór wałków i technika to tylko połowa sukcesu. Kiedyś pojechałem BABCE , że gra z wałków ściągniętych z slk tudzież innego p2p , wypala na CD i gra - nazwałem to nieuczciwością delikatnie mówiąc. Ciężko nie zauważać tego co robi konkurencja , bo to się ociera o nowości techniczne. Warto wiedzieć czego nie robić , a co może wspomóc , co jest shitem , a co hitem. Totalna olewka też prowadzi na swój sposób do zguby. "Mam w dupie co robią inni" - ok , byle żeby nie powielać schematów. Just all. W regresie na technologic'ach właśnie widze olekwe konkurencyjną - każdy gra tak samo i to samo, popełniają te same błędy. Przyczyna->efekt. Dobrze jest się uczyć na błędach swoich i cudzych.
BTW: po co kupować sampler skoro mam już go w abletonie. Co więcej - nie wyedytujesz TAK dźwieku na zew. samplerze jak w Abletonie.Sampler będzie samplerem , a Ableton nie i sęk w tym, że możesz ciągle edytować , zmieniać - ta praca nie jest taka sama i nudna jak flaki z olejem.Poza tym dodałem jeszcze , że dochodzi kilka innych motywów czasem nawet równocześnie - 6 samplerów mam kupować , czy jak ?? W abletonie przeciągam pare razy sampler w odpowiednie miejsce i moge kombinować.. Właśnie o to mi chodzi - bez piepszenia się z rzeczami , które moge śmiało operować przy pomocy kompa. Ludzie jak Speedy J czasem z takim sprzętem przyjeżdżali na imprezy, że 3ba było robić dodatkowe miejsce przy DJ'ce. Teraz kolo jeździ x X3D , 2 lapciaki i to chyba na tyle - robi jeszcze więcej , a ma mniej - coś w tym musi być ;-)
Co do FL - wszystko się da i na harmonijce zrobisz dobry wałek. Pod warunkiem, że coś do tego dołączysz i sam goły FL taką harmonijką jest - goły jest do bani . Jak się odpowiednio wyposaży w odpowiednie wtyki itd. to może być równie morderczą zabawką. Kwestia kombinacji.
Wracając do topic'u - samym vinylem , cd'kiem wiele się nie zdziała i przy takim zdaniu zostaje. Myśle, że tutaj 3ba wejść w coś co tak do końca nie jest okryte , stworzyć coś swojego i pracą osiągnąć coś unikatowego. Przy gołym zestawie gramofony + mixer ,czy cd + mixer stworzenie czegoś takiego przy typowym technicznym graniu graniczy z cudem. Vinyl funkcjonuje jako narzędzie dla DJ'a od ponad 30 lat i w tej materii nie da się już chyba osiągnąć coś nowego w dziedzinie mixowania.
ja napisze krotko.ze pierdolisz maq strasznie.jeden przyklad: umek grajac z deckow i pionka robi wieksze szoł niz qrwa liebing ktoru uzywa whuj maszyn.wiec skoncz juz pisac bo zygac mi sie chce jak 3tam twoje wypowiedzi
ale pewnie teraz bedziesz kolejne 2h myslal i tworzyl posta w ktorym bedziesz staral sie przyznac sobie racje. i pewnie poraz kolejny napiszesz to samo.
Ostatnio edytowany przez SIASIA (2006-12-10 15:26:41)
moze ktos powie ze stoje w miejscu lub sie cofam ale zawsze bede gral z vinyla ( chyba ze jakiegos walka nie bedzie na vinylu to cd )
moje zdanie jest takie ze jednak vinyl to nie jakas maszynka tylu laptop do grania i co to za granie <???ß i nie chobie tam graja z tych kompow i zycze im wszystkiego naj ale
Vinyla nie mozna porownywac do chuj wie czego .
grajcie sobie z czego tam chcecie Respect wasza sprawa