Jak wrażenia? Ja czuję się rozjebany każdym występem. Pendulum Music w wykonaniu Rysia + efekty = miazga. Żałuję tylko, że tak krótko to wszystko trwało.
koncert finałowy rewelacja
organizacyjnie jak zawsze na najwyższym poziomie. transport widzów spod bramy głównej po terenie huty zorganizowany super, podstawione autobusy po zapełnieniu się ludźmi od razu ruszały w głąb zakładu do hali ocynowni.
fajnie, że po kilku edycjach w środku pojawiły się m.in. kawiarnia i sushi, bo było gdzie przycupnąć przed koncertem i w przerwie.
koncert zaczął się o 21 i został podzielony na dwie części. jak dla mnie pierwsza część należała do leszka możdżera i jego wykonania "piano phase". utwór napisany dla dwóch osób, na dwa fortepiany leszek zagrał sam
pierwsza część trawała coś ponad 1,5h. później 20 minut przerwy i część druga, podczas której aphex twin zagrał trzy numery. wykonanie "pendulum music" i oprawa wizualna tego kawałka zmiażdżyły po całości
na koniec na scenie pojawił się wraz ze wszystkimi wykonawcami steve reich; podziękował wszystkim, widzom, Krakowowi. ogólnie bardzo miło
obszerniejsza relacja i kilka zdjęć na stronie festiwalu' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
Ostatnio edytowany przez olo2oo1 (2011-09-19 09:07:52)
Możdżer!
olo2oo1 :
obszerniejsza relacja i kilka zdjęć na stronie festiwalu' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
Łoo kurwa ile światełek!
głupio żem zrobił siedząc w domu - bardzo głupio
cykoelektryko :
racja. warto było ruszyć dupe, posłuchać i zobaczyć tych wszystkich artystów
zaliczyłem już kilka edycji SP i trudno wskazać mi najlepszą, bo każda prezentuje coś zupełnie odmiennego od poprzedniej. właśnie to jest najlepsze w tym festiwalu
obszerny (2 x 10min) reportaż z koncertu finałowego:
part I' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
part II' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
Ostatnio edytowany przez olo2oo1 (2011-09-19 21:27:49)
mospin :
olo2oo1 :
Łoo kurwa ile światełek!
przesadzili na moje z tymi laserami. ale kto co lubi;D
olo2oo1 :
cykoelektryko :
racja. warto było ruszyć dupe, posłuchać i zobaczyć tych wszystkich artystów
zaliczyłem już kilka edycji SP
zazdroszczę miejsca zamieszkania. od 3 lat mam postanowienie, by wybrać się na cały festiwal, ale nie wyrobiłbym finansowo;/ może za rok;D czekam na edycję japońską
możliwe, że następna edycja pójdzie właśnie w klimat skośnookich, bo o ile dobrze pamiętam to kultura dalekiego wschodu jeszcze nie gościła na sacrum profanum. ewentualnie coś z ameryki południowej.
tak myślę o Kitaro jako gościu specjalnym
the_mystery :
albo Isao Tomita ewentualnie Yellow Magic Orchestra
cykoelektryko :
the_mystery :
albo Isao Tomita ewentualnie Yellow Magic Orchestra
nono
--
co do głównego tematu.
w ogóle nie podobało mi się to, co z utworami Reicha zrobił Envee
..
co do nagłośnienia.
spodziewałem się czegoś więcej (wydaje mi się, że Kraftwerk był tam dużo lepiej nagłośniony)
wg mnie do tego co było grane nagłośnienie spokojnie dawało radę. jak envee grał drumming to bas fajnie robił po wnętrznościach
jak widzę komentarze niektórych na fb to kurwa żal, porównywanie sacrum profanum do koka kola festival czy juwenaliów
Ostatnio edytowany przez olo2oo1 (2011-09-19 22:32:20)
za rok 10 edycja poświęcona muzyce Polskiej
w przyszłym roku festiwal odbędzie się w terminie 9-15 września 2012
Aphex Twin na Sacrum Profanum, festiwal poza Krakowem?
W programie tegorocznego Sacrum Profanum znów znalazło się miejsce dla Aphex Twina. Tym razem Richard D. James będzie grać Aleksandra Nowaka. Podobnie Alarm Will Sound. Paweł Mykietin będzie wystawiać operę na pięciu raperów i Ensemble Modern, Bang on a Can All Stars zagrają Marcina Stańczyka, a Krzysztof Penderecki przygotuje muzykę dla Kronos Quartet.
Festiwal odbędzie się 9-15 września, ale zapewne nie w Krakowie, gdyż rada miasta obcięła budżet Krakowskiego Biura Festiwalowego o siedem milionów złotych. Sytuacja odbije się nie tylko na Sacrum Profanum czy Unsoundzie, ale też komercyjnych molochach typu Coke i Selector.
Za: niezalcodzienny.pl
według mnie Sacrum Profanum ma już na tyle wyrobioną markę, i w takim stopniu związane jest z Krakowem, że KBF prędzej zrezygnuje z organizacji innych imprez na rzecz SP.
SACRUM PROFANUM 2012: SIGUR RÓS !!! (dwa koncerty z KRONOS QUARTET, 16 i 17 września)
Jubileuszowa edycja festiwalu Sacrum Profanum - znamy program części klasycznej'
'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
"Reaktywacja Skalpela – już we wrześniu na Sacrum Profanum
Wrocławski duet Skalpel wystąpi na Festiwalu Sacrum Profanum. Koncert odbędzie się 15 września w hali ocynowni ArcelorMittal Poland. Na jednej scenie spotkają się z Kronos Quartet i przyjaciółmi z kultowej wytwórni Ninja Tune. Panie i Panowie - we wrześniu wielka reaktywacja legendarnej formacji Skalpel!"
'
'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw ależ Info