11-17.09.2011 Kraków
'
'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
9. Festiwal Sacrum Profanum to święto amerykańskiego minimalizmu i 75. urodziny Steve’a Reicha – ikony gatunku. Na festiwal w 2011 roku złożą się 4 projekty: Modern Classic - prezentujący muzykę Steve’a Reicha i jego przyjaciół (Johna Adamsa, Terry’ego Riley’a, Davida Langa, Julii Wolfe i Michaela Gordona), Made in Poland – Miłosz Sounds, przedstawiający nowe utwory sześciu wybitnych kompozytorów polskich młodego pokolenia (Pawła Mykietyna, Agaty Zubel, Jagody Szmytki, Dobromiły Jaskot, Aleksandry Gryki i Wojciecha Ziemowita Zycha) w mistrzowskich wykonaniach czołowych zespołów specjalizujących się w wykonawstwie muzyki współczesnej (m.in. Ensemble Modern, London Sinfonietta, Alarm Will Sound i Bang on a Can All-Stars), Debiuts -0 dedykowany młodym zespołom wchodzącym na rynek (Amadrums), oraz Freak, tradycyjnie odbywający się w hali ocynowni elektrolitycznej, który od przyszłego roku wytyczy nowy rozdział w rozwoju festiwalu.
Dziewiątą edycję Sacrum Profanum otworzą koncertem Jonny Greenwood i Steve Reich. Greenwood to muzyk, kompozytor i multiinstrumentalista - najbardziej znany jako gitarzysta brytyjskiego rockowego zespołu Radiohead (w którym gra także na syntezatorze i odpowiada za elektroniczne brzmienia). W roku 2003 wydał swój pierwszy solowy album Bodysong, będący ścieżką dźwiękową do filmu o tym samym tytule. Jest także twórcą przyjętego z dużym uznaniem przez krytyków soundtracku do filmu „Aż poleje się krew” (There Will Be Blood) z 2007 roku. W tym samym roku został wydany album „Jonny Greenwood Is The Controller”, będący kompilacją jego ulubionych utworów z gatunku reggae i dub wydanych przez słynną wytwórnię Trojan Records. Był nominowany do nagrody Grammy. Konsekwentnie wymienia się go jako jednego z największych gitarzystów ery nowożytnej. Z kolei Steve Reich uznawany jest za jednego z najwybitniejszych kompozytorów amerykańskich XX wieku - to ikona amerykańskiego minimalizmu. Jest laureatem muzycznej nagrody Pulitzera (z kwietnia 2009) – za kompozycję Double Septet. Otrzymał zamówienia na dzieła z takich instytucji jak Barbican Centre London, Holland Festival, San Francisco Symphony, Wiener Festwochen, Hebbel Theater w Berlinie, Brooklyn Academy of Music, Spoleto Festival USA i wielu innych. Muzyka Steve'a Reicha wykonywana jest przez najważniejsze orkiestry i zespoły muzyczne na całym świecie, m.in. London Symphony Orchestra, New York Philharmonic czy San Francisco Symphony. W roku 1994 został członkiem American Academy of Arts and Letters, w 1995 r. Bavarian Academy of Fine Arts. W 1999 r. przyznano mu tytuł Commandeur de l'ordre des Arts et Lettres.
Program'
Wykonawcy
Steve Reich
Jonny Greenwood
Aphex Twin
Adrian Utley
Leszek Możdżer
Asko|Schönberg
Ensemble Modern
Klangforum Wien'
Miejsce
Hala ocynowni ArcelorMittal ul. Ujastek 1
Teatr Łaźnia Nowa os. Szkolne 25
Muzeum Inżynierii Miejskiej ul. św. Wawrzyńca 15
Bilety:' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
Ostatnio edytowany przez olo2oo1 (2011-07-25 11:24:29)
ragnar :
A nie mówiłem, po po tym jak aphex dał po garach 2 lata temu to elektroniki więcej na kombinacie nie uświadczymy
EDIT:
Aphex Twin, Adrian Utley i Leszek Możdżer to pierwsi artyści, którzy potwierdzili udział w finałowym koncercie festiwalu Sacrum Profanum. Powiązani ze światem muzyki rozrywkowej artyści spotkają się ze słynnym amerykańskim kompozytorem Stevem Reichem.
Fot. Mateusz Skwarczek / AG
Leszek Możdżer
Zaplanowany na wrzesień koncert "Reich 75" to projekt, który ma zmienić oblicze festiwalu Sacrum Profanum. - Od teraz w jego finale dochodzić będzie do interesujących, często zadziwiających spotkań ikon współczesnej muzyki klasycznej z reprezentantami świata ambitnej rozrywki - tłumaczy Filip Berkowicz, dyrektor artystyczny imprezy. Jednocześnie podkreśla, że przedsięwzięcie przygotowywane jest tylko jeden raz, specjalnie na krakowski festiwal i nigdy nie zostanie powtórzone.
Swój udział w projekcie "Reich 75" potwierdził już kontrowersyjny twórca muzyki elektronicznej Aphex Twin, który gościł dwa lata temu na festiwalu, a także gitarzysta słynnej brytyjskiej formacji Portishead Adrian Utley oraz najbardziej znany polski pianista jazzowy Leszek Możdżer. Artyści spotkają się na scenie z twórcą amerykańskiego minimalizmu Stevem Reichem, by wraz z nim przedstawić nowe interpretacje jego "klasycznych" kompozycji.
'
P.S.
No to pojechali, na możdzera idę
sobota, 17 września 2011
Koncert: Reich 75
Miejsce: Hala ocynowni ArcelorMittal
Godzina: 21:00
Wykonawcy
Steve Reich,
Aphex Twin,
Adrian Utley (Portishead),
Leszek Możdżer
i inni
grubo
grubo w chuj ! nakurwiłbym salto... ale akurat bede na wakacjach
Ostatnio edytowany przez Helmut Geier / Ascet (2011-06-16 23:09:33)
haha, pięknie
o/
na eventime pojawiły się bilety na wydarzenia w terminie 12-16 września. nadal brak info co do biletów na koncert finałowy 17.09 Reich, Aphex, Utley, Możdżer.
olo2oo1 :
9. Festiwal Sacrum Profanum to święto amerykańskiego minimalizmu
Koncert finałowy
olo2oo1 :
Aphex Twin,
Leszek Możdżer
minimalizm ...
i również nie uważam że
Helmut Geier / Ascet :
grubo w chuj !
zydek :
haha, pięknie
czy też
otm :
o/
Ostatnio edytowany przez Wojtek (2011-06-20 12:33:55)
bilety na wszystkie wydarzenia SP:' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
Proszę, niech ktoś mi powie, że jeszcze można kupić bilety na Ryszarda. Na eventim.pl nie widać
EDIT.
Są, źle patrzyłem
Ostatnio edytowany przez kogucik (2011-07-25 22:15:58)
ja 11 lipca opłaciłem i do dzisiaj biletu nie dostałem. ale na eventim.pl zawsze się tak opierdalają z biletami na sacrum profanum;D
edit:
jest
Ostatnio edytowany przez the_mystery (2011-08-02 13:30:33)
o k***a Reich. Luknąłem na stronę i on będzie grał prawie codziennie?
PTR :
o k***a Reich. Luknąłem na stronę i on będzie grał prawie codziennie?
nie;)
to jego muzykę będą grali prawie codziennie;)
z tego co widzę 3 razy będzie grał
p.s. organizuje ktoś jakiś after po finale?
czy po prostu latamy po klubach?
Ostatnio edytowany przez the_mystery (2011-08-02 13:27:36)
Zostało mi kilka biletów
11.09.2011
Paweł Mykietyn – Dwa Wiersze Miłosza – prawykonanie w ramach Made in Poland - Miłosz Sounds
Steve Reich – Electric Counterpoint
Steve Reich – Daniel Variations
Steve Reich – Music for 18 Musicians
Sektor 1 - 55 PLN
Sektor 2 - 70 PLN
oraz
17.09.2011
Reich 75 / Steve Reich, Aphex Twin, Tom Verlaine (Television), Adrian Utley (Portishead), Will Gregory (Goldfrapp), Leszek Możdżer, Envee i Pianohooligan
Sektor 1 - 55 PLN
Sektor 2 - 70 PLN
Jak ktoś chętny to proszę pisać na priv do 24.08.2011, później wyjeżdżam i będę dopiero parę dni przed imprezą.
Dobra wiadomość dla tych, którzy nie mogą dotrzeć do Krakowa na inauguracyjny koncert 9. Festiwalu Sacrum Profanum. Wydarzenie będzie transmitować Polskie Radio: całość usłyszymy w Programie 2, a drugą część koncertu z udziałem m.in. Jonny’ego Greenwooda, dodatkowo także w Programie 3.
Przypominamy, że koncerty festiwalu będzie rejestrować i transmitować Program 2 Polskiego Radia. Zobaczcie pełny program transmisji.
fb
olo2oo1 :
sobota, 17 września 2011
Wykonawcy
Steve Reich,
Aphex Twin,
Leszek Możdżer
i inni
grubo
WOW!! Pojawię się chyba bo się dowiedziałem że mam wejście za free
Bilet za 74zł
Ograniczenie liczby kuponów:
250
Oferta obejmuje bilet w sektorze 2 na koncert 11 września 2011 r., godz. 19.30 ”Steve Reich – Electric Counterpoint, Daniel Variations, Music for 18 Musicians" w ramach 9. Festiwalu Sacrum Profanum w Krakowie
Kupon należy wymienić na bilet w punkcie informacji miejskiej InfoKraków na ul. św. Jana 2 w Krakowie, do 10 września (godziny otwarcia: pon.-nd. 9.00-19.00)
1 kupon można wymienić na 1 bilet
1 osoba może kupić maksymalnie 4 kupony
bartosz :
olo2oo1 :
sobota, 17 września 2011
Wykonawcy
Steve Reich,
Aphex Twin,
Leszek Możdżer
i inni
gruboWOW!! Pojawię się chyba bo się dowiedziałem że mam wejście za free
jak to za fri?
czyli że nie płaci za wstęp
biletów już chyba nie idzie kupić na Aphex'a za ośrednictwem' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw? Grubo się zastanawiam czy nie nabyć
BoxSter :
biletów już chyba nie idzie kupić na Aphex'a za ośrednictwem' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw? Grubo się zastanawiam czy nie nabyć
przez krakowskie biuro festiwalowe można jeszcze kupić
Bilety za 49 zł na sobotni koncert' 'linki widoczne tylko dla zalogowanych uytkownikw
ktoś ciśnie dziś do huty?